DOĞA SANATÇILARI İZMİR’DE 03 EKİM 2017
DOĞA SANATÇILARI İZMİR’DE
Çevreci bir anlayışı benimseyen “doğa sanatının” Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, İran, İtalya, Japonya, Moğolistan, Peru ve Türkiye’den toplam otuz temsilcisi, PORTIZMIR4 – 4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali kapsamındaki “Global Nomadic Art Project” (GNAP) projesi bünyesinde İzmir’e geliyor.
GNAP, Güney Kore’de 1981 yılında kurulan Kore Doğa Sanatçıları Derneği (YATOO) tarafından geliştirilen, tüm dünyada doğa sanatı alanında çalışan sanatçılar ve küratörleri buluşturan, 2014 yılında başlatılan bir proje ve 2020 yılında sonlanması planlanıyor. Proje kapsamında gerçekleşen buluşmalarda saha çalışmaları gerçekleştiriliyor ve bu çalışmalar belgelenerek sergileniyor. GNAP’ın 2017 Avrupa ayağı sırasıyla Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Almanya, Fransa ve Litvanya’da gerçekleşti. Türkiye buluşması ise, 4-24 Ekim 2017 tarihlerinde K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından düzenlenen PORTIZMIR4 kapsamında İzmir’de gerçekleşecek.
Sanatçılar Bornova, Bergama, Seferihisar, Selçuk, Tire ve Urla’ya yapacakları ziyaretlerde bu ilçelerin tarihi, kültürel ve doğal değerlerini tanıyacak ve buralardaki etkileşimleri doğrultusunda günlük sanat eserleri üretecekler. Sanatçıların ana çalışma bölgesi ise İnciraltı Kent Ormanı ve Bahçelerarası olacak. Türkiye buluşmasında yapılacak çalışmalar fotoğraf ve video çekimleriyle belgelenecek ve proje sonunda, 23-25 Ekim 2017 tarihlerinde İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde sergilenecek. Yeryüzü sanatı uygulamaları, doğadaki alanları tuvale, taş, toprak, ağaç, su, kum gibi maddeleri ise, fırça ve boya misali kullanarak sanatsal bir dile dönüştürüyor. Bu akım, çevreci bir anlayışı benimseyip, doğadaki geniş alanları, bazen ağaçları, dalları, yaprakları, taşları, doğanın bize sunduklarını, belirli bir konsept ile şekillendirerek izleyicisine özgün bir biçimde sunuyor. Bu çevreci yaklaşımda sanatçılar, doğanın özüne inmeyi amaçlayarak, doğadaki canlı varlıkların zaman içinde işleyişini ve içselliğini kavramak amacıyla çalışmalarını oluşturuyorlar.
PORTIZMIR Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel, proje kapsamında farklı kıta ve ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinden İzmir’e gelecek olan sanatçıların İzmir’in merkez ve diğer ilçelerindeki tarihi-turistik yerleri gezeceklerini ve buralardaki etkileşimleri-izlenimleri doğrultusunda doğanın sunduğu malzemelerle sanat eserleri üreteceklerini söyledi. “Bu sayede, doğa ile uyum içinde yaşama ve doğayı korumaya dikkat çekmenin yanı sıra, İzmir halkının, sanatçıların ve sanat öğrencilerinin doğa sanatını daha yakından tanımalarına ve bu sanatın üretim sürecine tanık olmalarına imkan verilecek. Sanatsal üretimin doğada, herkesin izleyebileceği ve nihai eseri görebileceği bir biçimde gerçekleşmesiyle, sanat doğrudan hayatın içinde yer alarak İzmirlilere sunulmuş olacak.” dedi. “2007 yılından bu yana üç kez düzenlemiş olduğumuz PORTIZMIR’in “Nefes” başlığıyla düzenlenen dördüncüsü, sanatın uygulama alanlarını genişleterek toplumsal ve ekolojik onarma önerilerinde bulunuyor. İzmir’in yaratıcı potansiyeline dokunarak sanatın farklı disiplinlerine yer veren ve üretim sürecinin görünür olmasına özen gösteren uluslararası projeler aracılığıyla, doğada ve kentte bir nefes alanı yaratmanın mümkün olduğunu göstermeyi hedefliyor.” diyen Kurtel, halihazırda 18 projenin yer aldığı PORTIZMIR4’ün, Mart 2017’de başladığını ve tüm projelerin üretim sürecine ilişkin dokümantasyonun sergilenmesiyle Mart 2018’de sona ereceğini belirtti.